Hogyan vásároljunk új számítógépet?

Mostanában cserélné az elavult számítógépét? Nem tudja mit vegyen? Notebook, tablet, asztali gép?

Hogyan vásároljunk új számítógépet?

Itt a segítség és nem lesz több kérdése!

Mi kell nekünk? Számítógép!

szamitogep_01

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de milyen? Az első és legfontosabb szempont, nem, nem az ára, hanem az mire akarjuk használni! Úgy ám! Nem mindegy, hogy irodai munkára kell, netán videót vágni, vagy grafikát szerkeszteni. Hogy szoftvert fejlesztenénk, vagy adatbázist kezelnénk. Szórakozásra, szabadidőre, vagy kőkemény munkára kell.

 

Ezzel meg is volnánk. Mindegyik szempontnak vannak fontos párjai lássuk csak:
irodai munka: átlagos számítógép, kb. mindegy mit veszünk
speciális terület (fejlesztés, videóvágás, adatbázisok): sok memória, nagy és gyors háttértárgrafika, 3d animálás: gyors processzor, dedikált videókártya (vagyis valami külső kártya), sok memória
kőkemény munka: minőségi alkatrészek nagy igénybevételhez. Ha ezzel megvagyunk, jön a következő szempont

 

Mennyibe kerül a számítógép?

Még egy szempont. Laptop, asztali gép, vagy tablet. Igen vannak olyan tablet hibrid számítógépek, amikhez jár külső háttértár és billentyűzet, ezeket leginkább szórakozásra vásároljuk. A laptopot akkor érdemes megvenni, ha sokat utazik és út közben sokat dolgozik, vagy több telephelye van és mindenhol dolgozik. Ezután jön az asztali számítógép. Az utóbbi ár/érték aránya a legjobb, cserébe többet fogyaszt áramból és helyből is.

 

Mire figyeljek vásárláskor?

gaming_pc-1

Fel kell tenni a kérdést, hogy új számítógépre van szükség, vagy jó a használt is? Ha jó a használt, akkor érdemes garanciális gépet választani. Megint fontos tud lenni, ha vállalkozásba vesszük a számítógépet, akkor minimum egy adás-vételi szerződés legyen, nem baj, ha kapunk ÁFÁ-s számlát.

A másik szempont az a garancia. Meddig érvényes? Hol lehet érvényesíteni a garanciát. Notebookok esetében sokszor előfordul, hogy a gépet külföldön szervizelik és minimum egy hétig tart az átnézés/javítás. A boltban minden esetben felvilágosítást kell adjanak ennek menetéről.

 

Hol vegyem a számítógépet?

 

Cipőt a cipő boltból, számítógépet a… nos tulajdonképpen notebook és tablet esetében majdnem mindegy. Fontos hogy a garancia ne bolti, hanem gyártói, vagy a legjobb ha nemzetközi (összes Apple termék ilyen). Asztali számítógépnél inkább bolti garancia van, kivéve ha nem valami nagyobb gyártó számítógépe (Dell, HP, Lenovo, Acer), ebben az esetben a bolti garanciák megfelelőek.

 

Milyen tartozékai legyenek?

 

Ami fontos az operációs rendszer, illetve a meghajtóprogramok gyűjteménye. Természetesen vannak olyan számítógépek, ahol már előre telepítették az operációs rendszert, vagy egyáltalán nem kell telepítő médium (Apple gépek esetén). Notebookoknál töltő, akkumulátor kell, asztali gép esetében kábelek megléte a fontos még. Tablet esetében a töltő, ami ezen kívül van az nem kötelező tartozék.

 

Hány gigás a micsoda?

 

Eddig volt a könnyű rész, most jön a neheze. Össze kell valahogy hasonlítani a különböző gépeket. Főbb jellemzők: Processzor sebessége, memória és háttértár mérete, kijelző felbontása. Ez annyira, de annyira bonyolult, ráadásul fél év múlva akár elavult is lehet, de pár közhely:

 

– Processzor minél több mag, minél újabb és minél gyorsabb annál jobb, feltéve ha a fent említett csoportból olyan számítógépet keresel, ahol minél gyorsabb processzor kell.
– Memória: minél több, annál jobb, jellemzően 4-8-16GB (GibiByte)(Ismét 2015. júniusában érvényes)- Háttértár: HDD ne legyen, vagy ha van, akkor mellé SSD, a Solid State Drive egy mozgó alkatrészeket nem tartalmazó valami, ami lényegében olyan, mint a memória, csak nem felejt. Előnye, hogy gyors, hátránya, hogy drága.

 

Mégis milyen számítógépet vegyek, segítség!

 

Irodai konfiguráció:
Processzor: majdnem mindegy, Celeron, Pentium, AMD A4 stb.
Memória: 2-4GB
Háttértár: HDD, legalább 320GB
Ezen felül CD/DVD író/olvasó

 

Munkára/Grafikára:
Processzor: Magasabb órajelű (2GHz feletti) Pentium, i3, i5 (extrém felhasználásra i7), AMD A6, A8Memória: Minimum 4-8GB
Háttértár: SSD+HDD

 

Játékra:
Processzor: Magasabb órajelű i3, i5, i7, AMD A8, A10Memória: 8-16GB
Háttértár: nagyobb SSD+HDD
Dedikált videókártya: valamelyik AMD(ATI), NVidia típusból

 

 

Ajánlott cikkek

Megszakítás